dimecres, 16 de febrer del 2011

La culture c'est comme de la confiture

Cultura: tothom sap què és, però algú en sap el significat exacte? L’enciclopèdia catalana defineix el mot com a conjunt de tradicions i formes de vida d’un poble, d’una societat o de tota la humanitat.
Pierre Bordieu, filòsof francès del segle XX, va comparar la cultura amb la confitura ja que deia que com menys n’hi havia més s’escampava. En comptes de filòsof, es podria dir que Bordieu va ser un profeta. Actualment tenim molts mitjans per difondre i conèixer allò que identifica cada país,però... Hi ha molta cultura actualment? S’utilitzen les noves tecnologies per a difondre cultura? És potser la cultura un producte destinat només als intel·lectuals com creuen els humanistes?
Tal i com va afirmar la politòloga alemanya Hannah Arendt: “ els romans ja parlaven de cultura i relacionaven aquesta amb la natura. Cultura significava originalment agricultura, i aquesta estava altament considerada a Roma. Segons els Romans, l’art havia de néixer al camp, havia de ser natura cultivada”. Així doncs, és la cultura una creació del poble o una creació de magistrats?
Els romans tenien un proverbi que deia: “ quod natura non dat salamantica non praestat”, és a dir, el que no dóna la natura no t’ho ensenyen a l’escola. La cultura és un fet de la humanitat, un fet que s’ha anat forjant al llarg de la història. Cultura son costums, trets característics de cada indret, allò a que tots ens aferrem quan som lluny de casa i volem recordar d’on venim. No cal anar a l’escola per saber els costums que identifiquen el nostre dia a dia, el nostre entorn. La cultura és vida.
Així doncs, perquè es parla tan poc d’un fet que existeix des de la prehistòria? Haurem de ser optimistes i pensar com Bordieu ja que encara que hi hagi poca cultura i encara que se’n parli poc, aquesta sempre s’escamparà com la melmelada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada